top of page

Over Splits-kampioen

Benieuwd hoe Splitskampioen in elkaar zit, wat de wetenschappelijke onderbouwing is en hoe het naadloos aansluit op het nieuwe leerplan 'Zin in leren! Zin in leven!' van Katholiek Onderwijs Vlaanderen? Lees het hieronder! 

WAT IS SPLITSKAMPIOEN?

​

Splitskampioen is opgebouwd rond de fictieve grootouders van de leerkracht, opa Kamiel en oma Paula. Opa Kamiel was toen hij jong was de grootste splitskampioen die ooit heeft geleefd. Het duurde dan ook niet lang vooraleer hij tientallen trofeeën en prijzen verzamelde. Al die prijzen verzamelde hij in een grote kist met heel wat stevige sloten. Alleen echte splitskampioenen kunnen en mogen de kist openen. Kunnen de kinderen samen de splitsschat van opa Kamiel openen en zo echte splitskampioenen worden? 

​

Splitskampioen is een rekenspel voor de eerste graad van het lager onderwijs waarbij de splitsingen, optellingen en aftrekkingen tot 10 (en bij uitbreiding tot 20) geautomatiseerd dienen te worden. Het rekenspel kan zowel preventief (binnen fase 0 voor de hele klas), als remediërend (binnen fase 1 en/of 2 voor een deelgroep) ingezet worden. 

​

De verschillende splitsuitdagingen van opa Kamiel, de verschillende oefenkaarten die bij de handleiding horen en de verschillende oefenkaarten trainen de rekenvaardigheden tot 5, tot 10 en tot 20. Zo kan elk kind op zijn of haar niveau oefenen en op eigen tempo de ozo belangrijke splitsingen, optellingen en aftrekkingen automatiseren. 

WAT IS DE WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING?

​

Splitskampioen werd niet zomaar lukraak samengesteld. Bij de uitwerking van het rekenspel werd ernaar gestreefd om didactische keuzes te maken die de leerprestaties van de kinderen zoveel mogelijk positief beïnvloeden. Hiervoor werd ondermeer gebruik gemaakt van 'Leren zichtbaar maken' van professor John Hattie. 

​

Het principe die achter Splitskampioen zit, is dat van mastery learning. Mastery learning is een leerstrategie die uitgaat van het verdelen van de leerinhoud in kleinere stukken, met heldere en haalbare doelen die behaald dienen te worden. Zo bestaan de splitsuitdagingen van opa Kamiel uit verschillende niveaus met een toenemend aantal oefeningen en moeilijkheid. 

​

Het tweede principe waarrond Splitskampioen is opgebouwd is dat van het gefaseerd leren. Bij gefaseerd leren streven we ernaar om de leerstof op doelbewuste oefenmomenten te verwerven. Dit komt binnen Splitskampioen tot uiting door het wekelijks houden van splitsuitdagingen, het oefenen aan de hand van de oefenkaarten en het oefenen in de werkboekjes. 

​

Het derde grote principe waar Splitskampioen op inzet is leermotivatie. Aan de hand van het verhaal van opa Kamiel, de kist in de klas, de filmpjes van opa Kamiel... proberen we de motivatie te verhogen om de splitsingen, optellingen en aftrekkingen tot 10 (en bij uitbreiding) te kennen. Daarnaast werkt ook het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, namelijk het openkrijgen van de kist, erg motiverend. Dit samenwerken verhoogt ook de groepscohesie wat dan weer een positieve invloed heeft op het leren.

​

Binnen Splitskampioen is er ook aandacht voor het geven van gerichte feedback. Je kan ervoor kiezen om met kinderen in gesprek te gaan over hun gemaakte Splitsuitdaging. Daarnaast wordt er ook gerichte feedback gegeven aan de hand van het Splitskampioen-diploma. Dit diploma geeft zich op het leerproces aan het kind, de ouders en de leerkrachten. 

​

Ook binnen de werkboekjes werden er enkele gerichte didactische keuzes gemaakt die een positief effect hebben op het leren van het kind. Denk maar aan het verwoorden van het doel op elk werkblad, ruimte geven voor zelfevaluatie en de opbouw van concreet, naar schematisch, naar abstract (CSA-model). 

logo_zill.png

ZIN IN LEREN! ZIN IN LEVEN!

​

Splitskampioen geeft Zin in leren! Zin in leven! Het rekenspel werd ontwikkeld vanuit het concept en de doelen van het nieuwe leerplan ZILL van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Splitskampioen zet zowel in op de cultuurgebonden ontwikkeling , door het automatiseren van rekenvaardigheden centraal te zetten, als op de persoonsgebonden ontwikkeling, door samen te werken aan het gemeenschappelijke doel om de kist te openen en door zelfvertrouwen en zelfgeloof te stimuleren. Splitskampioen is dus met andere woorden ontstaan vanuit het gericht werken aan eindtermgerelateerde leerplandoelen die het rekenen tot 100, tot 1000... ondersteunen. Uiteraard kan het rekenspel ook gebruikt worden binnen andere onderwijsnetten.

bottom of page